![]() |
| Gambar sekadar hiasan |
KUALA LUMPUR: Sebuah restoran mamak terkenal di Kuala
Lumpur yang tular dengan kisah harga kari kepala ikan yang didakwa 'cekik
darah', diserbu pihak berkuasa, Rabu.
Semakan mendapati,
semangkuk kari kepala ikan yang dijual di premis tersebut berharga dari RM50 ke
RM150 mengikut saiz.
Penolong Pengarah Unit
Anti Pencatutan Bahagian Penguat Kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri,
Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK), Fredlee Sintau berkata, pemeriksaan dibuat
mengikut Akta Kawalan Harga Dan Anti Pencatutan (AKHAP) 2011.
Katanya, satu notis
telah dikeluarkan di bawah Seksyen 21 AKHAP 2011 kepada peniaga bagi mendapatkan
maklumat berhubung butiran lanjut mengenai hidangan kegemaran ramai itu.
"Berdasarkan pemeriksaan, premis tersebut menunjukkan tanda harga bagi setiap makanan dan minuman yang dijual termasuk kari kepala ikan.
"Bagaimanapun,
kita menasihatkan peniaga supaya memaklumkan dengan lebih jelas penandaan harga
dari segi saiz kepala ikan.
"Sebagai contoh,
berapa harga untuk kari kepala ikan saiz kecil, sederhana dan besar. Penandaan
harga lebih khusus ini untuk mengelakkan kekeliruan pengguna," katanya
ketika ditemui mStar Online di premis berkenaan, Rabu.
Pemeriksaan
sejak tengah hari Rabu itu melibatkan tujuh pegawai ibu pejabat KPDNKK di
Putrajaya dan cawangan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur.
Fredlee berkata,
siasatan masih dijalankan sementara menunggu maklum balas daripada peniaga
kepada Bahagian Penguatkuasa KPDNKK.
Dalam pada itu, beliau
menasihatkan orang ramai untuk bertanya kepada pemilik kedai atau menyemak
senarai harga yang dipamerkan sebelum mengambil makanan, untuk mengelakkan
masalah itu daripada berlaku.
Selasa, mStar Online melaporkan makan malam dua buah keluarga di sebuah restoran mamak terkenal di Kuala Lumpur, hujung minggu lalu dikejutkan dengan harga kari kepala ikan yang didakwa terlalu mahal.
Berdasarkan satu resit
yang dimuat naik seorang pengadu di laman sosial pada Isnin, empat mangkuk kari
kepala ikan merah yang dipesannya berjumlah RM600.
Ini bermakna setiap ketul kepala ikan berharga lebih kurang RM150, dan ia belum termasuk hidangan makanan dan minuman lain, menjadikan keseluruhan bil hampir RM1,000.
"Saya rasa caj
yang dikenakan berlebihan. Saya ambil keputusan untuk tidak lagi ke restoran
tu. Anda semua, sila berhati-hati," menurut ‘posting’ itu yang kini tular.
Pengadu, Faudzy
Asrafudeen Sayed Mohamed, 56, ketika dihubungi mStar Online berkata,
dia tidak menyangka harga makanan di restoran mamak tersebut semahal itu.
Katanya, ini bukan
pertama kali dia makan kari kepala ikan di restoran mamak dan menjelaskan harga
yang biasa dikenakan kepada pelanggan adalah antara RM50 dan RM80 semangkuk.
"Saya memang tak
tengok menu sebab biasanya tahu purata harga yang nak dibayar. Walaupun dah ada
bajet, tapi terkejut bila tengok harga kepala ikan macam tu," katanya.
Rata- rata netizen melahirkan rasa tidak berpuas hati dengan harga yang dikenakan oleh restoran tersebut.
Sumber : MStar


Comments